logo   logos
   

A fons

OCUPABILITAT JUVENIL
   

'Erasmus+', nou programa europeu de joventut, formació, educació i esports

Text: Toni Reig
Fotografia: Steve Lovegrove
 
 

A finals de 2013, la Unió Europea va aprovar el nou programa europeu de joventut, educació, formació i esports ‘Erasmus+’. Aquest nou programa suposa un impuls molt important a la construcció i a la integració europea.

El passat mes de novembre es va aprovar el nou programa europeu de joventut, educació, formació i esports Erasmus+. La Unió Europea (UE) no només ha fet canvis en aquest camp, sinó en totes les seves àrees, mitjançant l’aprovació del nou marc financer plurianual de la Unió Europea 2014-2020, que ha comportat una redefinició de tots els seus programes. La base estratègica per a aquest procés de redefinició el trobem en l’Estratègia Europa 2020, que cerca un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu.

Un dels principals objectius del nou programa és millorar l’ocupabilitat juvenil. Els programes europeus desenvolupats fins a dia d’avui han permès constatar l’augment de l’índex d’ocupació dels i les joves que han participat d’una experiència internacional, ja que aquests adquireixen unes capacitats i habilitats molt valorades a nivell del mercat laboral, tant nacional com internacional. El nou programa pretén, d’una banda, augmentar i millorar la mobilitat internacional dels i les joves, sobretot en el camp de l’educació superior i la formació professional. Però, també, en el camp de l’associacionisme juvenil, és a dir: la mobilitat associada a activitats dutes a terme per entitats juvenils –en especial, els Intercanvis Juvenils i el Servei de Voluntariat Europeu–. D’altra banda, la UE vol millorar els llaços entre els diferents sectors (món educatiu, món laboral i món juvenil) per tal d’augmentar la coherència entre les accions que du a terme cada un d’ells. I és que, actualment, ens trobem amb un sistema educatiu que no sempre respon a les necessitats del mercat de treball i tenim uns dos milions de vacants laborals (a Europa) que no troben els perfils adequats... També s’ha identificat, en molts joves, l’existència de dèficits creixents en determinades competències transversals que són imprescindibles en el món laboral. Competències que, en molts casos, es poden aprendre i desenvolupar –i se solen treballar de forma específica– des de l’educació no formal (mitjançant les activitats de les entitats juvenils).

El programa Erasmus+ inclou diverses novetats per facilitar la consecució dels seus objectius. En primer lloc, incorpora la simplificació administrativa, amb una sola guia per tots els programes, la creació de formularis on-line i l’elaboració dels pressupostos dels projectes mitjançant orientacions clares i senzilles. En segon lloc, fa una aposta per les aliances de Coneixement i de Sector, per facilitar la creació de llaços entre diversos àmbits i diversos agents (universitats, escoles, entitats juvenils, empreses, etc.). En tercer lloc, crea una garantia de préstec per a màsters universitaris, per afavorir que els joves puguin cursar màsters a tots els països de la UE i no només al país de residència. Lligat amb això, cal destacar que la voluntat de la Comissió Europea és internacionalitzar l’educació superior europea (Erasmus - Educació Superior), així com l’activitat de les entitats juvenils. També pretén exportar aquest model d’èxit a altres països, com ara els EUA.
"Cal destacar que, a Catalunya, sempre hi ha hagut una participació molt activa en els diversos programes europeus de joventut, tant per part de les entitats juvenils com per part dels ens locals"
foto_erasmus
Finalment, cal destacar la inclusió al programa d’un nou element, fins ara poc treballat des de la UE: els Esports. En aquest camp, la Unió busca –principalment– donar suport als projectes de cooperació entre països europeus, en l’àrea de l’esport no professional i no retribuït. En especial, en tot allò que fa referència a la lluita contra la violència i la discriminació a l’esport, la carrera dual dels esportistes i la promoció dels hàbits de vida saludables.

En el cas concret de l’àrea de joventut (“Erasmus: Joventut en Acció”), el programa posa èmfasi en la mobilitat dels treballadors juvenils (per fer cursos de formació, visites d’estudi, etc.) i reforça i dóna continuïtat a dues de les principals accions d’èxit en el camp de l’educació no formal: els intercanvis juvenils i el servei de voluntariat europeu. D’aquestes accions val la pena destacar-ne dues grans aportacions. Una, és la seva contribució a l’aprenentatge i el treball de tota una sèrie d’aptituds i d’actituds (capacitat d’adaptació als canvis, convivència multicultural, etc.) que han esdevingut imprescindibles en les societats contemporànies. I l’altra, és la seva aportació en termes d’acreditació de competències, ja que el fet de participar en activitats internacionals s’ha demostrat com un element molt important a l’hora de millorar el CV dels i les joves –a més d’aportar coneixements i aprenentatges, permet acreditar, a ulls de tercers, l’adquisició d’aquests coneixements i aquests aprenentatges.

El nou Erasmus+ introdueix la categoria del Servei de Voluntariat Europeu de gran escala, pensat especialment per a grans trobades de joves que requereixin el suport de voluntaris. I, com que un dels elements que es volen reforçar amb el nou programa és el reconeixement de les capacitats adquirides mitjançant aquestes experiències, s’ha reforçat l’aposta pel Youthpass. El Youthpass és un instrument a disposició de les entitats juvenils que es beneficien del finançament europeu a través de Erasmus+: Joventut en Acció, i que permet reconèixer als participants les habilitats adquirides gràcies al seu treball de voluntariat. Ara, a més, aquest reconeixement es veurà reforçat amb la creació de llaços entre el sector empresarial i l’educació no formal.

Cal destacar –ja per acabar– que, a Catalunya, sempre hi ha hagut una participació molt activa en els diversos programes europeus de joventut, tant per part de les entitats juvenils com per part dels ens locals (fins el punt de sobrepassar, tot sovint, les previsions establertes inicialment). De fet, històricament, la participació catalana ha estat la més alta del conjunt de l’estat i s’ha situat per sobre de la d’estats europeus amb una demografia similar a la nostra (una bona prova, per cert, del sentiment europeista que sempre hi ha hagut a Catalunya). Cal esperar que amb el nou Erasmus+ –i amb les noves oportunitats que oferirà– s’ampliarà encara més el seu ús i la seva utilitat, i que permetrà anar més lluny encara i treballar aspectes que, fins ara, s’havien deixat una mica de banda. En especial, tots aquells que requereixen la concurrència de diversos sectors.

El nou Erasmus+ suposa, en definitiva, un impuls molt important a la construcció i a la integració europea. Un impuls renovador i fet des d’una òptica més transversal. I no cal dir que, en tot aquest procés, volem que la joventut i les institucions catalanes continuïn jugant-hi un paper actiu.
boto_enrere
Associació Diomira | Vilamarí, 54 | 08015 Barcelona | Telf. 93 425 48 23
diomira.org clic